Засега не можем ясно да изключим връзката между тромбозите и ваксината

...
Засега не можем ясно да изключим връзката между тромбозите и ваксината
Коментари Харесай

ЕМА: Връзката между тромбозите и ваксината на АстраЗенека не може да бъде напълно отхвърлена |

Засега не можем ясно да изключим връзката между тромбозите и имунизацията на " АстраЗенека " против COVID-19. Това съобщи шефът на Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) Емер Кук пред комисията на Европейския парламент по опазване на здравето, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя означи, че инспекцията на въздействията от имунизацията продължава, както и че е естествено да има сходни случаи, когато се имунизират милиони хора. По нейните думи не може към момента да се създадат ясни изводи дали тромбозите, свързани с инсулти, инфаркти и белодробни емболии от тази ваксина настъпват по-често при дами под 55-годишна възраст и пушачи , тъй като данните към този момент не са задоволително.

Кук добави, че Европейската организация по медикаментите (ЕМА) прави оценка три обещаващи медикаменти против новото заболяване. Тя заяви, че следва представители на Европейски Съюз да извършат инспекция на съветски цех за произвеждане на имунизацията " Спутник V ". По нейните думи това се прави по европейските правила за оценка, обвързвана с обезпечаването на пазарен достъп в Европейски Съюз на лекарствени произведения. Кук добави, че ЕАЛ продължава оценката на съветската ваксина, както и на препаратите на " Новавакс " и " КюрВак ".

Тя заяви, че доставките в Европейски Съюз на имунизацията на " Янсен " ( " Джонсън и Джонсън " ), която към този момент бе утвърдена от ЕМА, стартират от края на април. Кук означи, че тази ваксина ще се слага с една доза и дава 67 на 100 успеваемост.

Ръководителят на отдела по опазване на здравето на Европейската комисия Сандра Галина заяви пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, че до края на юни Европейски Съюз чака да получи дозите ваксини, нужни за ваксинирането до края на септември на 70 на 100 от пълнолетните европейци.

Износът на ваксини от Европейски Съюз ще остане стеснен, към този момент не се знае докога, добави тя. Галина означи, че ОЛАФ и Европол работят против черния пазар на медикаменти , където се популяризират препарати, за които се твърди, че са ваксини.

Случаят с " АстраЗенека " сътвори репутационен проблем за Европейски Съюз и страните от Общността, разяснява тя. По нейните думи този производител ще достави до края на първото тримесечие едвам една четвърт от декларираните от Европейски Съюз количества, тъй като употребява единствено един цех за осъществяването на европейския контракт.

По нейните думи " Пфайзер " и " Модерна " извършват договорите и е имало единствено леки разстройства в доставките за Европейски Съюз. Тя разясни, че тези производители доставят ваксини всяка седмица. Галина изрази недоумение за какво хората недоволстват, откакто въпреки всичко в Европейски Съюз има ваксини.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР